Składniki:
1 słoik konserwowych buraczków w całości, 5 jajek, 2 cebule, 2 słodkie jabłka, sól, pieprz, majonez.
Jak przyrządzić?
Buraczki po wyjęciu ze słoika potrzeć na tarce o dużych oczkach, zostawić na sitku, aby obciekły. W międzyczasie pokroić ugotowane jajka, cebulę i jabłka w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać, przyprawić lekko, a na końcu dodać majonez. Podawać zaraz po zrobieniu.
Jak podawać?
Jako sałatkę do kolacji lub śniadania, również bardzo dobrze smakuje zamiast ziemniaków do schabowego lub innego mięsa bez sosu.
Uwagi:
Kupować tylko buraczki w całości, gotowe już starte są za mokre i rozlatują się podczas mieszania, robi się z nich papka.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | kwiatuszek |