Składniki:
8 białek, szklanka cukru, 4 żółtka, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów włoskich drobno siekanych, 10 dag orzechów włoskich grubiej siekanych, 10 dag wiórków kokosowych, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia. Krem: 20 dag masła, 4 żółtka, 2 cukry waniliowe, 0,5 litra mleka, budyń śmietankowy + łyżka mąki pszennej, niepełna szklanka cukru, 2 opakowania delicji brzoskwiniowych, puszka brzoskwiń, szklanka kawy zaparzonej + 2 łyżki wódki.
Jak przyrządzić?
Białka ubić, dodając cukier, potem po jednym żółtku (4 żółtka). Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę. Delikatnie wymieszać łyżką. Upiec z tego 2 placki. Piec około 20-25 minut. Budyń z mąką rozmieszać w szklance mleka, żółtko z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem, zagotować, dodać wymieszany budyń. Ugotować krem. Ostudzić i utrzeć z masłem (masło ucieramy i dodajemy ugotowany krem). Na upieczony placek rozłożyć połowę kremu, nasączone delicje w kawie, przykryć kremem (drugą połową), na to drugi placek. Na wierzch pokrojone brzoskwinie z puszki i zalać tężejącą galaretką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | julcia |