Składniki:
Krewetki koktajlowe (ok. 500 g), natka pietruszki (pęczek), czosnek (wg uznania, ja daję 3-4 ząbki), grzyby mun (15 szt.), makaron sojowy (1 op.), sos sojowy (ok. pół butelki), papryczka chili, sól (wg uznania, pamiętając, że sos sojowy jest słony), oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, następnie tniemy (najwygodniej nożyczkami) na mniejsze kawałki. Grzyby mun namaczamy w ciepłej wodzie, a nastepnie kroimy w cienkie paseczki. Szatkujemy pietruszkę jak najdrobniej, to samo robimy z papryczką (ja wyrzucam pestki, bo są bardzo ostre). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a zaraz potem krewetki, papryczkę chili. Smażymy ok. 1-2 min i dodajemy makaron sojowy, wlewamy sos i wsypujemy pietruszkę. Pozostawiamy na ogniu jeszcze 3-4 min, cały czas mieszając. Wysypujemy do miski. Smacznego!
Uwagi:
Sałatkę można podawać na gorąco, ale równie pyszna jest na zimno, wyjęta z lodówki następnego dnia. Szczerze polecam.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kasiutka1 |