Składniki:
1 kg schabu bez kości, 1/2 kg pieczarek, 2 marchewki, 2 cebule, czosnek, vegeta, odrobina maggi, tłuszcz do pieczenia wg uznania, zielona pietruszka.
Jak przyrządzić?
Mięso nakłuć na wierzchu i nadziewać pociętymi ząbkami czosnku, następnie natrzeć vegetą. Pieczarki pokroić na większe części, a marchew i cebulę pokroić w drobne kawałki. Mięso, tłuszcz i jarzyny włożyć razem do naczynia żaroodpornego - ja piekę mięso w prodiżu. Po około 40 min podlać niewielką ilością wody. Na koniec pieczenia posypać zieloną pietruszką.
Uwagi:
Mięso może być dowolne - szynka, karczek lub łopatka - schab najlepszy. Powstały przy pieczeniu sos można przyprawić zasmażką lub śmietaną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Joanna |