Składniki:
Piersi kurczaka, puszka mleka kokosowego, puszka lub świeży ananas, przyprawa curry, sól, pieprz, masło do smażenia.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka kroimy w dość dużą kostkę i podsmażamy na maśle, aż lekko się zarumienią. Smakoszom proponuję otoczyć mięso w mące, byle nie za dużo. Do zarumienionego kurczaka dodajemy kawałki ananasa i razem wszystko podsmażamy. Uwaga, słodki ananas szybko się karmelizuje i co za tym idzie, szybko się przypala. Podsmażone mięso z ananasem odstawiamy z ognia i możemy zalać sokiem z ananasa, aby kurczak nie był suchy i aby nie "wypił" całego sosu kokosowego. W osobnym garnku mieszamy mleko kokosowe z przyprawą curry, trzeba jej dodać dość dużo, sos ma być piekący, ale nie gorzki. Solimy, mielimy pieprz, można dodać gałki muszkatołowej czy goździków, ale ostrożnie, nie należy przesadzić. Sos podgrzewamy do zagotowania, potem zalewamy nim mięso i całość jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, deska do krojenia
Jak podawać?
Z ryżem lub kaszą pszenną niemieloną.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | rimka |