Składniki:
4 dymki, 2 papryczki chili, 4 kawałki imbiru, 3 pomidory, opakowanie krewetek koktajlowych, pół opakowania krewetek Black Tiger, 1 l bulionu z warzyw, 2 puszki mleka kokosowego, 1 limonka, 1 cytryna, boczniaki lub pieczarki (mogą też być grzybki mun), 2 łyżki sosu sojowego, kiełki soi (mogą być w puszce), makaron ryżowy, pieprz, vegeta.
Jak przyrządzić?
Grzyby pokroić w cienkie paseczki, ugotować w wodzie z vegetą, odcedzić. Krewetki (jeśli są mrożone) przelać wrzątkiem, zalać sokiem z limonki i cytryny, odstawić. Dymki posiekać, chili również, imbir zetrzeć na tarce. Wszystko razem podgrzać w garnku, po czym zalać bulionem i mlekiem kokosowym, dodać grzyby i gotować. Pomidory obrać i posiekać drobno (ale nie mielić), dodać do bulionu. Dodać krewetki razem z sokiem z cytrusów. Można dodać skórkę z limonki do gotującej się zupy, ale wyjąć po 5 minutach, dodać sos sojowy, kiełki, gotować.
Uwagi:
Zupa najlepsza jest dzień po przyrządzeniu. Zamiast krewetek można dodać podsmażone piersi kurczaka (już robiłam, całkiem smaczne). Czasami dodaję również seler naciowy bardzo cienko pokrojony. Gorąco polecam, rewelacja!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | karolla |