Składniki:
50-60 dag filetów okonia nilowego (4 sztuki - ryba powszechnie dostępna w sieciach hipermarketów), mąka, 2 jajka, sól, pieprz, curry łagodne, zielony pieprz mielony, sos sojowy, bułka tarta, olej.
Jak przyrządzić?
Filety okonia nilowego są długości ok. 20-25 cm i szerokości 6-8 cm. Takie sa idealne. Rybę solimy, lekko oprószamy czarnym pieprzem (zawsze świeżo zmielonym, te z torebek to jakiś pył niewiadomego pochodzenia), dodajemy odrobinę łagodnego curry.Z mąki, jajek i wody robimy coś na kształt ciasta naleśnikowego, ale rzadkiego. Filety zanurzamy w takim cieście, potem dość obficie w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju. Ja do tego celu używam zwykłego woka. Dość ważną rzeczą jest temperatura oleju. Jeśli będzie za niska, ryba nasiąknie nim. Jeśli za wysoka, ryba może się spalić. Wlewam do woka cały litr oleju i ustawiam gaz na 3/4. Po ok. 10 min olej gotowy jest do smażenia. Ryba robi się bardzo szybko, w ok. 6-8 minut. Złoty kolor daje nam znać, że czas ją wyjąć, odsączyć i podawać.
Jak podawać?
Fantazja w tej kwestii nie zna granic. Ryba jest przepyszna i należy uważać, żeby "dodatkami" nie popsuć smaku. Dla sprawdzenia sugeruję podać z czosnkowymi grzankami.
Uwagi:
Cóż, okoń nilowy nie należy do ryb tanich. Za 60 dag ryb zapłacimy ok. 18-22 zł, ale doznania smakowe są nieziemskie. Mięso ryby po usmażeniu jest śnieżnobiałe, smakuje wybornie. Jestem przeciwny utartej opinii, że rybę koniecznie skrapiamy cytryną. To bzdura. Skrapia się ryby żerujące w mule, takie jak karp, lin, leszcz, płoć - żeby pozbyć się charakterystycznego zapachu. Drapieżniki (takie jak okoń, szczupak, sandacz) nigdy nie pachną mułem, więc cytryna wręcz zdeformuje i zniekształci ich smak. Zresztą... rzecz gustu. Okoń nilowy bije na głowę nasze karpie, liny i inne ryby. Smakuje o niebo lepiej niż tak bardzo już popularne łososie i pstrągi (niestety oba hodowlane). Jak wiadomo, w Polsce bardzo rzadko występuje nasz rodzimy okoń wagi ponad 1 kg. Nilowy jest identyczny w smaku. Okonie nilowe dorastają czasami 50 kg, więc jest co pojeść. Jak podawać i z czym - pozostawiam Waszej wyobraźni. Gwarantuję niesamowity smak i pełne zadowolenie. Ryba smakuję wyśmienicie również na zimno!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Hsiao |