Składniki:
5 ziemniaków lub więcej - jak kto lubi, 20 dag boczku lub jakiejkolwiek innej wędliny, jaką mamy w lodówce, 2 cebule, ser żółty tarty, 20 dag pieczarek, 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone, można dodać nieco kukurydzy konserwowej, margaryna do smażenia, przyprawy nie są konieczne, bo zapiekanka ma swój własny smak, można jednak doprawić ją wedle własnego uznania.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować, pokroić w plasterki. Wędlinę, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę (grzyby nie muszą być krojone), zarumienić na patelni, ale każdy z tych składników osobno, by nie wymieszać ich smaków. Ogórki pokroić w plasterki, ser żółty zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne (jeśli zapiekankę będziemy zapiekać w piekarniku, bo można przyrządzić to jeszcze na kuchence gazowej lub elektrycznej, ale polecam piekarnik) lekko posmarować od środka margaryną. Następnie warstwami kłaść: ziemniaki, na to ser tarty, wędlinę, pieczarki, ogórek, kukurydzę, cebulę, potem znów ziemniaki itd. Na wierzch położyć odrobinę sera. Całość można również polać nieco tłuszczem, na którym była rumieniona cebula lub boczek - wedle uznania. Następnie wszystko razem zapiec przez 10 min w nagrzanym do temp. 150-180 st. piekarniku.
Jak podawać?
Po wyjęciu z piekarnika można przed podaniem polać zapiekankę keczupem. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | aniulek7 |