Składniki:
Ciasto: 25 dag mąki (1,5 szkl.), 3 jajka, 1 szkl. mleka, ok. 1 szkl. gazowanej wody mineralnej, 2-3 łyżki stopionego masła, sól, cukier. Nadzienie: parówki, keczup, starty ser żółty, masło.
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypać do garnka. Wbić 3 jajka, dodać szczyptę soli, pół łyżeczki cukru. Miksować całość, aż powstanie gładka masa bez grudek. Ciasto rozrzedzić wodą gazowaną. Przykryć i odstawić na 2 godziny. Na rozgrzaną i nienatłuszczoną patelnię wlewać chochelką odstane ciasto. Usmażyć naleśniki. Parówki obrać z folii, obgotować. Upieczone naleśniki posmarować w środku keczupem, posypać statym żółtym serem, dodać gorącą parówkę i zawijać w rulon. Tak przygotowane naleśniki układać w formie do zapiekania. Posypać startym serem żółtym. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Potrzebne przybory:
mikser, miska do ubijania, naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Po podaniu na talerz koniecznie polać keczupem. Można jako samodzielne danie (jest niesamowicie sycące) albo z surówką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12-14 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | meryzu |