Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka, 1,5 opakowania sera pleśniowego camembert, 1 śmietana 18%, 3-4 łyżki masła, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, sól, natka pietruszki, curry.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i curry. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po upływie tego czasu na patelni roztopić 1-2 łyżki masła i przełożyć kurczaka i upiec. W rondelku roztopić 2 łyżki masła i dodać pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Podgrzewać, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką do jajek), aż ser się roztopi. Następnie dodać śmietanę i zagotować. Kurczaka polać sosem.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, miska, patelnia, rondelek, łyżka, trzepaczka
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z ryżem (polecam mieszankę ryż dziki & parboiled) i sałatą lodową z sosem winegret.Sosem polewamy kurczaka i posypujemy natką pietruszki.
Uwagi:
Trzeba podawać zaraz po przygotowaniu sosu, bo jeżeli ostygnie, to zrobi się twardy i nie można go już podgrzać.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | meryzu |