Składniki:
chleb tostowy,
feta,
papryka,
cebula,
zielona pietruszka,
oliwa,
sól, pieprz, czosnek granulowany,
margaryna, ale niekoniecznie
Jak przyrządzić?
Feta jest rewelacyjna na grzankach! A już naprawdę najlepsza ta z Lidla - najzwyklejsza, bo jest delikatna i nie jest sucha.Posmarować chleb tostowy margaryną (b. cienko),pokroić fetę w paski (cienkie dla początkujących, a grube dla smakoszy), ułożyć na tostach.Mało posolić, dużo popieprzyć, wedle uznania posypać czosnkiem.Posypać siekaną natką pietruszki, skropić to 3-4 kroplami oliwy i włożyć do nagrzanego piekarnika (ok. 180°C) i piec, aż ser się trochę zarumieni na brzegach (albo mocno).W międzyczasie zrobić dodatek do grzanek:pokroić paprykę i cebulę w paski albo wedle uznania (ilość też jak kto lubi, jedna duża papryka i średnia cebula starczą mi na 3-4 tosty).Rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć paprykę (duży ogień, krótko, ale aż troche zjaśnieje), potem dodać do tego cebulę i znowu krótko smażyć (warzywa muszą zostać jędrne, a nie rozciapkane).Przełożyć to do miski albo salaterki.Tosty kładę na talerze, na stół stawiam miskę z papryką i cebulą, każdy według uznania nakłada sobie warzywa na grzanki, stopniowo, bo to lubi spadać.
Potrzebne przybory:
nóż, deska do krojenia, piekarnik
Jak podawać?
Jako dodatek polecam jak największe zielone oliwki (lepsze są w oleju).Jest to najlepsze niedzielne śniadanko, jakie znam.I sama to wymyśliłam.
Uwagi:
Uwaga! Proszę nie solić warzyw podczas smażenia, bo zabijecie ich słodki smak, jak ktoś musi, to niech sobie to już na toście posoli po wierzchu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bina |