Składniki:
spaghetti,
oliwki bez pestek zielone bądź czarne,
mięso mielone,
pomidory - około 1 kg,
koncentrat pomidorowy - przynajmniej jeden duży,
pieczarki - 10 sztuk,
cebula - 2 sztuki, ser żółty,
czosnek - 3 ząbki,
świeża bazylia, oregano, pieprz, sól, cukier
Jak przyrządzić?
Sos: cebulę zeszklić na patelni, podsmażyć pieczarki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobniutko i poddusić. Do pomidorów wcisnąć czosnek i przyprawy, przede wszystkim dużo świeżej bazylii. Cebulę i pieczarki wrzucić do garnka z sosem i dodać koncentrat pomidorowy i jeśli zachodzi taka potrzeba, rozcieńczyć trochę wodą. Ja daję około jednej łyżeczki cukru, żeby sos nie był za kwaśny. Na patelni podsmażyć mięso doprawić według uznania i podziabać widelcem, żeby było w drobrych kawałkach. Makaron ugotować al dente, nie przelewać go wodą, tylko wrzucić bezpośrednio do sosu. Na talerzu polać sosem, posypać tartym serem i dołożyć cienko pokrojone oliwki.
Uwagi:
Nie mam pojęcia, ile porcji może z tego wyjść - zależy, ile kto zje. Dla mnie to jedna porcja i parę dokładek ;) Myślę, że 4 osoby powinny się tym najeść.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-4 |
Kaloryczność | chyba średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Justi |