Spaghetti z oliwkami

Przepis kulinarny

Składniki:

spaghetti,
oliwki bez pestek zielone bądź czarne,
mięso mielone,
pomidory - około 1 kg,
koncentrat pomidorowy - przynajmniej jeden duży,
pieczarki - 10 sztuk,
cebula - 2 sztuki, ser żółty,
czosnek - 3 ząbki,
świeża bazylia, oregano, pieprz, sól, cukier

Jak przyrządzić?

Sos: cebulę zeszklić na patelni, podsmażyć pieczarki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobniutko i poddusić. Do pomidorów wcisnąć czosnek i przyprawy, przede wszystkim dużo świeżej bazylii. Cebulę i pieczarki wrzucić do garnka z sosem i dodać koncentrat pomidorowy i jeśli zachodzi taka potrzeba, rozcieńczyć trochę wodą. Ja daję około jednej łyżeczki cukru, żeby sos nie był za kwaśny. Na patelni podsmażyć mięso doprawić według uznania i podziabać widelcem, żeby było w drobrych kawałkach. Makaron ugotować al dente, nie przelewać go wodą, tylko wrzucić bezpośrednio do sosu. Na talerzu polać sosem, posypać tartym serem i dołożyć cienko pokrojone oliwki.

Uwagi:

Nie mam pojęcia, ile porcji może z tego wyjść - zależy, ile kto zje. Dla mnie to jedna porcja i parę dokładek ;) Myślę, że 4 osoby powinny się tym najeść.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje1-4
Kalorycznośćchyba średnia
Przybliżony koszt30 zł
AutorJusti

Spaghetti z oliwkami: Podobne przepisy

Spaghetti z oliwkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy