Składniki:
1/2 kg cebuli, 1/2 kg kapusty kiszonej, 2 szklanki białego wina, olej do smażenia, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1 ząbek czosnku, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić, dodać paprykę, czosnek, lekko zeszklić na patelni - odstawić. Kapustę pokroić (żeby się nie ciągnęła jak spaghetti), przepłukać (żeby nie była zbyt kwaśna), dodać kminek, 1 szklankę wina, podgotować ok. 15-20 min. Dodać cebulę, resztę wina, wymieszać i poddusić 10-15 min. Palce lizać.
Jak podawać?
Na ciepło jest najlepsza. Ale jesli ktoś lubi zimny bigos, na zimno też jest super.
Uwagi:
Nie przesadzić z papryką - będzie zbyt gorzkie lub zbyt ostre. Ja wszystko robię x 2 - wyjdzie cały garnek.Kminek cały, a nie mielony. Ja daję więcej czosnku. Wino - Sofia półwytrawna - wlewam butelkę (0,7 l - 6,50 zł), podlewając podczas duszenia. Można dodać mięso - dowolna kompozycja.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Grzegorz |