Składniki:
4 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąki, 9 łyżek gorącej wody, 9 łyżek oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, śmietana, polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady
Jak przyrządzić?
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy 9 łyżek gorącej wody, miksujemy. Następnie dodajemy olej, dokładnie miksujemy, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta, ostrożnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut. Po upieczeniu gorące jeszcze wyjmujemy z piekarnika i przekrawamy na dwie części. Na jeden placuszek wylewamy duży kubeczek zwykłej śmietany wymieszanej z cukrem waniliowym i przykrywamy drugim placuszkiem. Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową. Zaręczam, że ciasto jest bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udaje. Na dodatek jest pyszne. Pozdrawiam i życzę smacznego. Nawet mój mężczyzna potrafi je upiec. Panowie, do dzieła!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Misia |