Składniki:
Kalafior, cebula, 3-4 duże pomidory, sól, pieprz, przyprawa Kucharek, trochę oliwy, śmietana.
Jak przyrządzić?
Kalafior myjemy, dzielimy na malutkie kawałki, ok. 1/4 główki odkładamy w całości na surówkę.Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju. Wrzucamy na rozgrzany olej i cebulkę podzielony na drobne różyczki kalafior, posypujemy do smaku wg gustu - albo solą i pieprzem, albo używamy gotowej przyprawy Kucharek, Vegeta, Jarzynka... Do wyboru, jak kto woli. Ja osobiście używam do przyprawienia Kucharka. Podsmażamy chwilkę cząstki kalafiora wraz z cebulką. Po kilku minutach wrzucamy do całości obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Mieszamy, by pomidory szybciej się rozgotowały, i dusimy to wszystko razem jeszcze kilka minut pod przykryciem. Należy uważać, by kalafior się nie rozgotował, bo wtedy potrawa jest niezbyt smaczna. Cząstki kalafiora powinny być jędrne i chrupiące. Chwilę podduszamy (do rozpuszczenia się pomidorów i utworzenia sosu) i wyłączamy gaz. Wtedy dodajemy do potrawy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Surówka: pozostałą część kalafiora trzemy na tarce, do smaku solimy, pieprzymy, dodajemy kilka kropel cytryny, by kalafior nie ściemniał i troszkę (wg gustu) śmietany.
Potrzebne przybory:
głęboka, dosyć duża patelnia lub rondel o szerokim dnie, tarka, deska, nóż
Jak podawać?
Można podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami, wybór zależy od smakoszy :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Barbara |