Składniki:
ciabata (małe bułeczki) bądź pokrojony w szerokie kromki chleb, mozzarella lub inny dobrze ciągnący się ser, świeża lub suszona bazylia, szczypta vegety i ziół prowansalskich, świeżo zmielony pieprz, oliwa
Jak przyrządzić?
Chlebek skropić oliwą, położyć bazylię lub posypać suszoną, na to położyć ser, posypać vegetą i ziołami i zapiekać aż do zrumienienia. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Niebo w gębie. Dla lubiących kanapki bardziej sycące proponuję salami, szynkę itp. pod ser.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, opiekacz
Uwagi:
Podawać z sałatką z pomidora, ogórka i czerwonej cebuli.Do tego kieliszek winka.Można posypać suszonym czosnkiem lub wycisnąć świeży, jak kto woli.Wariacje bardzo wskazane!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | zależnie od ilości pieczywa |
Kaloryczność | średnia |
Autor | groszek |