Składniki:
1,5 kilograma młodych, małych ziemniaków, pęczek koperku, pęczek szczypiorku z cebulą, 25 dag boczku, olej lub smalec, sól
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać lub tylko dobrze wyszorować. Ugotować w wodzie z dodatkiem soli i kilku łodyżek koperku. W czasie gdy ziemniaki się gotują, na dwóch łyżkach oleju lub smalcu podsmażyć boczek i pokrojoną cebulę. Posiekać koperek i szczypiorek. Gdy ziemniaki są już ugotowane, odlać wodę i dodać boczek z cebulką oraz zieleninę. Wszystko razem trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut, co jakiś czas wstrząsając garnkiem, by potrawa się nie przypaliła.
Uwagi:
Podawać ze schłodzoną maślanką. Można te ziemniaczki przygotować w wersji odchudzonej, bez boczku, zwiększając wtedy ilość tłuszczu. Takie ziemniaki świetnie nadają się jako dodatek do drugiego dania. Zapewniam, że smakują nawet osobom, które nie przepadają za zieleniną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | MargolciaS |