Składniki:
marchew, pietruszka, por, ziemniaki, seler, kostka rosołowa, kiełbasa biała (nie parzona!), żurek Winiary w proszku, śmietana, pieprz i sól do smaku
Jak przyrządzić?
Ja osobiście uwielbiam, kiedy w zupie jest dużo warzyw, więc wszystkiego daję podwójną porcję (8 marchewek, 4 pietruchy, 2 pory, duży seler i dużo ziemniaków). Wszystko kroję w dużą kostkę. Do gotującej się wody z 2 kostkami rosołowymi wrzucam marchewkę, pora, selera i pietruchę, podgotowuję i dopiero daję ziemniaki. Jak wszystko już jest miękkie, zaczyna się zabawa ;-) Kiełbaskę białą (zazwyczaj daję 6) bierzemy do rączki i wyciskamy z niej kuleczki do gotującej się zupy. Następnie rozrabiam żurek w proszku z wodą i dodaję do zupy. Wszystko gotuję jeszcze jakieś 10 minut, a później tylko troszkę śmietany i gotowe. Pycha!
Jak podawać?
Często podaję z ugotowanym na twardo jajeczkiem i bułką z masłem.
Uwagi:
W zasadzie jest to chyba zwykły przepis na żurek, ale te kuleczki zmieniają całą jego postać. Moja rodzina go uwielbia.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | duży garnek |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Fantaz_ja |