Składniki:
8-10 średnich ziemniaków, 6 jajek, 0,5 kg kiełbasy (według gustu), ser żółty, śmietana, oliwa, sól, pieprz, zioła
Jak przyrządzić?
Ziemniaki i jajka ugotować - ziemniaki w mundurkach, jajka na twardo. Ser zetrzeć.Po ugotowaniu ziemniaki obrać i pokroić w plasterki ok. 0,5 cm, jajka i kiełbasę również pokroić w plasterki.Następnie posmarować naczynie żaroodporne lub brytfannę oliwą i zacząć układać warstwy. Najpierw warstwę ziemniaków, posolić, następnie warstwę jajek, posolić, na koniec warstwę kiełbasy. Wszystko posypać małą ilością sera, polać śmietaną i posypać ziołami.Następnie czynność z układaniem warstw i soleniem powtórzyć jeszcze raz, posypać znowu serem, polać śmietaną i posypać ziołami.I na koniec ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków, posolić, posypać resztą sera (dość obficie), posypać ziołami. Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika na 40-50 min, piec w temp. 200 st. C.Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i jeszcze zostawić na 15 min w tej temperaturze, aby zrumienić ser.
Jak podawać?
Podawać na gorąco.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | daro |