Składniki:
Ciasto: 200 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80 g cukru, 2 żółtka, szczypta soli, 1 łyżka mleka, 100 g schłodzonego masła. Nadzienie: 600 g białego sera trzykrotnie mielonego, 80 g miękkiego masła, 125 g cukru, 3 żółtka, 1 torebka budyniu waniliowego, 1/4 l mleka, 1/4 l śmietany. Polewa: 3 białka, 80 g cukru
Jak przyrządzić?
Ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. W środku zrobić zagłębienie. Do zagłębienia wsypać cukier, sól, wlać żółtka, mleko i wymieszać z częścią mąki. Dodać masło pokrojone na kawałki, wszystko starannie zagnieść. Uformować bryłę i odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut. Wyłożyć ciastem wysmarowaną tłuszczem formę (w oryginale tortownica, ja używam prostokątnej). Brzegi podnieść w górę, ciasto lekko przycisnąć, spód wielokrotnie nakłuć widelcem. Nadzienie: Zmieszać twaróg, masło, cukier i żółtka. Budyń dokładnie wymieszać z niewielką ilością mleka i dodać do masy serowej. Dodać resztę mleka i śmietanę. Posmarować ciasto masą. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (termoobieg 160). Polewa: Ubić sztywno białko z cukrem, posmarować ciasto i piec jeszcze 10 minut.
Uwagi:
Polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | monika |