Składniki:
Filet z łososia (na 2 osoby ok. 400 g), 250 g pieczarek, cebula, dużo natki pietruszki. Czasem dodaję młodą cukinię. Na sos: po szklance słodkiej śmietanki i mleka, łyżka mąki, sól, pieprz - wszystko mieszamy, tak żeby mąka nie robiła grudek.
Jak przyrządzić?
Cebulkę i pieczarki dusimy na jednej patelni. Kiedy są gotowe, wyjmujemy je, a na tej samej patelni obsmażamy łososia pokrojonego w kwadraciki 3 cm na 3 cm ok. 10 min. Kiedy łosoś jest już gotowy, dodajemy pieczarki z cebulką (i ewentualnie cukinią). Do wszystkiego wlewamy sos i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy pietruszkę.
Jak podawać?
Z ryżem lub makaronem.
Uwagi:
Zamiast z łososiem można potrawę przygotować z piersią z kurczaka. Też jest pyszne.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | edith |