Najskuteczniejszy sposób na jędrną skórę
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOkazuje się, że babcia miała rację. Zupa sporządzona z kości lub szpiku wypełniona jest składnikami odżywczymi, które działają cuda z urodą! Wapń, potas, magnez, kolagen, aminokwasy i kwas hialuronowy – to wszystko znajdziesz w pysznym, domowym bulionie przygotowanym ze zwierzęcych kości. Dowiedz się, jak jednym talerzem zupy zrobić przyjemność i kubkom smakowym, i cerze!
Bulion z kości a uroda
Składniki odżywcze znajdujące się w bulionie są łatwo przyswajalne i niezwykle korzystne dla cery. Wielu specjalistów podaje, że jest on w stanie spowolnić proces starzenia się skóry. Poza tym wywar ten wspomaga układ pokarmowy, ułatwia trawienie, pomaga w regeneracji i wzroście mięśni, a także usprawnia działanie układów immunologicznego i nerwowego. Zapewne właśnie dlatego spożywany jest od wielu setek lat w przeróżnych zakątkach świata.
Bulion z kości jest niczym ekskluzywny krem do twarzy, tyle że skuteczniejszy i znacznie tańszy. Pozwala w naturalny sposób uzyskać czystą i jędrną cerę. Zupa taka zawiera minerały, które odżywiają komórki skóry i łagodzą stan zapalny w ciele (a więc także i w okolicy twarzy).
Jak przygotować bulion z kości?
Niewielki research pozwoli ci znaleźć mnóstwo informacji dotyczących korzyści płynących ze spożywania wywaru z kości zwierzęcych (może to być kurczak, wołowina, jagnięcina, dziczyzna, indyk, wieprzowina itd.). Istnieje także wiele sposobów na przyrządzenie tego smacznego, prostego dania. Oto jeden z nich:
Składniki:
- ok. 1 kg kości,
- 3 rozdrobnione ząbki czosnku,
- 3 łodygi selera,
- 2 marchwie,
- 2 duże, drobno posiekane cebule,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 pęczek pietruszki,
- 1 łyżeczka soli.
Umieść wszystkie składniki i ok. 4 l wody w wolnowarze lub dużym garnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 12–24 godziny (im dłużej będzie się gotować, tym lepiej będzie smakować, a ty uzyskasz więcej korzyści). Pozwól zupie ostygnąć, odcedź składniki i przechowuj w lodówce (do 4 dni). Jeżeli poddusisz kości przed wrzuceniem ich do garnka, uzyskasz jeszcze smaczniejszy wywar.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze