Składniki:
Ciasto: 15 dag mąki ziemniaczanej, 15 dag cukru, 8 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa kokosowa: 30 dag kokosa, 7 białek, 30 dag cukru.
Krem: 1 szklanka cukru, 1 kostka masła, 7 żółtek.
Bakalie na grubość 1 cm.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: jaja z cukrem ubić na gładką masę, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić.Masa kokosowa: białka ubić na sztywną masę, stopniowo dosypując cukier. Na koniec dodać kokos i wymieszać.Biszkopt wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, kłaść łyżką na biszkopt masę kokosową.Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 50 minut.Krem: żółtka z cukrem utrzeć, dodawać masło, stale ucierając.Przestudzone ciasto posmarować kremem i posypać różnymi bakaliami - powinno ich być dość sporo.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Czarna Mamba |