Składniki:
Ciasto: 8 średnich ziemniaków, szklanka mąki pszennej, 1 jajo, sól, olej do smażenia.
Farsz: szklanka kwaszonej kapusty, 8 pieczarek, łyżka oleju, pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
Przygotować farsz: kapustę ugotować. Pieczarki pokroić i poddusić na oleju i zmielić razem z kapustą, przyprawić pieprzem i solą.Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajo, posolić i wymieszać.Z ciasta formować spore placki i kłaść na każdym po łyżce farszu. Formować kule, zlepiając brzegi. Rozpłaszczyć każdy placek i smażyć na rozgrzanym oleju.Podawać z sosem grzybowym i surówką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Czarna Mamba |