Składniki:
Biszkopt: 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem: 1 i 1/2 kostki masła, 5 białek, 20 dag cukru pudru, 20 dag płatków migdałowych, 20 dag mleka granulowanego, 13 dag likieru kokosowego, 5 dag wódki.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: jaja ubić z cukrem na puch, następnie stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, stale ubijając.Gotową masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 0,5 godziny. Gorący biszkopt wyjąć i zdjąć z niego nożem ostrożnie "skorupkę".Masa: białka ubić z cukrem pudrem, masło utrzeć na puch. Obie masy połączyć. Następnie dodawać pozostałe składniki, stale ucierając.Przełożyć biszkopt kremem i udekorować potartą białą czekoladą. Schłodzić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Czarna Mamba |