Składniki:
400 g wieprzowiny (najlepiej schab),
1 jajko,
czosnek roztarty (jeden duży ząbek),
1,5 g soli,
50 g keczupu (½ słoika włocławka 220 g),
15 ml czerwonego wina (4 łyżki stołowe),
75 g cukru (łyżka stołowa),
750 ml oleju,
mąka ziemniaczana (ok. 3-4 łyżki stołowe),
sos sojowy 2-3 łyżki
Jak przyrządzić?
Pokroić mięso na plastry, rozbić i pokroić w podłużne paski ok. 5 cm.Zaprawa: jajko roztrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać 2-3 łyżki wina, sos sojowy 2-3 łyżki.Dobrze rozmieszać - włożyć pokrojone mięso i dobrze wymieszać, aby każdy kawałek był dobrze pokryty.Do dobrze rozgrzanego oleju (lekko dymi) wrzucać kolejno mięso i smażyć 3 minuty.Następnie wyjąć cedzakiem do innego naczynia i powtórnie smażyć ok. 2 minut.Sos: Roztarty czosnek zmieszać z keczupem, winem czerwonym, dodać cukier, zagotować. Dobrze wymieszać.
Uwagi:
Podawać z ryżem (ugotowany z masłem i curry).Surówka wg uznania.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | anna |