Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
Krem:
- 2 budynie
Orzeszki:
- 30 dag orzechów (drobno posiekanych)
- 30 dag cukru
- 1 kostka margaryny
- 1/8 szklanki wody
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Z jajek i cukru ubić pianę, dodać mąki, proszek, wlać roztopioną margarynę. Piec w 200 stopniach.
Krem:
Ugotować budynie (podać trochę mniej cukru, żeby nie były za słodkie).
Orzeszki:
Margarynę roztopić, dodać wodę i cukier, cały czas gotować na małym ogniu, potem dodać orzechy, żeby się połączyły, wylać na ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Porcje | 12 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | emilka |