Składniki:
- szklanka łuskanych orzeszków ziemnych
- cebula
- szczypta mielonej papryki chilli
- 2 łyżki masła (może być margaryna)
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cukru, sól
Jak przyrządzić?
Orzeszki dwukrotnie zemleć. Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać w rondelku masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać chilli, zmniejszyć ogień, chwilę jeszcze smażyć, stale mieszając. Dodać 2 szklanki wody i zmielone orzeszki. Doprowadzić wszystko do wrzenia. Mieszać, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Doprawić cukrem i solą, dodać sok z cytryny.
Jak podawać?
sos podawać ostudzony.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | wymagający |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Emilka |