Jak wiadomo - sosy są ostatnią i wieńczącą składową smaku całej potrawy.A jednak rzadko goszczą w naszych menu. Spróbujmy zacząć je robić. Sos holenderski jest idealny do delikatnego smaku pierwszych jarzyn i jasnych mięs.
Składniki:
- 200 g masła,
- 3 żółtka,
- 50 ml wywaru mięsnego lub jarzynowego (ostatecznie woda),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- biały pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Roztapiamy maslo i odstawiamy do ostygnięcia.
2) Żółtka mieszamy z wywarem. Na garnek z gotującą się delikatnie wodą nakładamymiskę z żółtkami. Wrzucamy szczyptę soli i ubijamy na gęstą pienistą masę. Powoli dodajemypłynne i ostudzone masło, cały czas energicznie ubijając masę. Całość powinna być przez cały czasw wysokiej temperaturze, ale musimy uważać by sos się nie zagotował, a żółtka nie zwarzyły.
3) Po zdjęciu z ognia przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
Jak podawać?
Zaraz po przygotowaniu.
Uwagi:
Przy okazji topienia masła, zobaczymy, ile jest w nim wody i innych składników. Fusy opadną na dnowraz z wodą. Do sosu używamy jedynie czystego masła, które zbierze się na wierzchu.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | ? |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 6 zł |