Składniki:
Na ciasto:
- 40 dag mąki krupczatki
- 1 margaryna KASIA
- 1 jajo
- 6 łyżek mleka lub śmietany
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Na polewę:
- ćwiartka śmietany (nie kwaśnej)
- 2 jajka
- 20 dag cukru
- szczypta cynamonu
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki na ciasto ugnieść. Wyrobione wyłożyć na blaszce, zagiąć ranty. Następnie ułożyć śliwki (ok. 2 kg). Piec ciasto w 200 stopniach ok. 20 minut.
Po 20 min wyjąć ciasto i zalać je polewą wykonaną z produktów podanych powyżej (wystarczy je ze sobą wymieszać). Wsadzić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut.
Potrzebne przybory:
blacha do pieczenia
Uwagi:
Ciasto bardzo smaczne. Mozna zamiast śliwek równie dobrze dodać jabłuszka lub gruszki lub inne owoce wg. uznania. Smacznego :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | GOSIACZEK K. |