Składniki:
Kawałek kurczaka np. 2 piersi lub 2 podudzia, 1 kostka rosołowa, pół główki czosnku, 2 szklanki ryżu, curry
Jak przyrządzić?
Pokroić kurczaka na małe kawałki, oddzielić od kości i wymieszać z pokrojonym drobno lub wyciśniętym czosnkiem, odstawić na 15 minut. Na patelni podgrzać np. oliwę z oliwek i na gorącą wrzucić kurczaka - zarumienić. W tym samym czasie wlać 2 szklanki wody do garnka, zagotować i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Dodać trochę curry. Jak kurczak będzię zarumieniony - wrzucić go do garnka, a na tej samej patelni zarumienić 2 szklanki ryżu, po czym również wsypać go do garnka. Gotować aż ryż będzie miękki - odpowiednio podlewać wodą, by się nie przypalało. Smakuje z surówką - pomidory, ogórki czy kapusta pekińska. Życzę smacznego i pozdrawiam...
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek
Jak podawać?
na płaskim talerzu, najlepiej z surówką :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | nie wiem |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Monika |