Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 30 dag twarogu
- 2 żółtka
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- 1 mała cebulka, ząbek czosnku
- sól, pieprz, świeża bazylia
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać ze schłodzoną margaryną, dodać żółtka, szczyptę soli i śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć na trochę czasu do lodówki. Wyjąć, rozwałkować na prostokąt. Twaróg połączyć z pokrojoną cebulą, czosnkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Ciasto posmarować masą, zwinąć jak roladkę, oziębić, pokroić w poprzek, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem. Piec w temp. 220 stopni na złotawy kolor
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Autor | pająk |