Grochówka przecieranka

Przepis kulinarny

Składniki:

- wywar rosolowy
- 0,5 kg grochu luskanego
- majeranek, sól
- 0,25 dkg boczku wedzonego
- lyzka masla
- pól starszej bulki dlugiej (nie twardej)

Jak przyrządzić?

Wczesniej przygotowac wywar lub rozpuscic kostki rosolowe ok 1,5 l.Ugotowac do calkowitej miekkosci groch - tylko mieszac i uwazac zeby sie nie przypalil. Jeszcze cieply przetrzec przez sito od razu do rosolu ( po co brudzic naczynia), zagrzac. Zrobic male skwareczki i dodac wraz z majerankiem do zupy. Dopiero teraz doprawic sola bo wczesniej mozna przedobrzyc. Na patelni rozpuscic maslo i dodac pokrojona w kostke bulke zrobic grzanki. Zupe mozna podawac w talerzach lub bulionowkach osobno grzanki. Smacznego.

Potrzebne przybory:

sitko, mikser z koncowka do przecierania, ostatecznie mozna przetrzec nawet zwykla lyzka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Trudnośćprosty
Porcjeok. 6
Przybliżony koszt10 zł
AutorMalgorzata

Grochówka przecieranka: Podobne przepisy

Grochówka przecieranka: wypróbuj również

Powiązane Tematy