Składniki:
- wywar rosolowy
- 0,5 kg grochu luskanego
- majeranek, sól
- 0,25 dkg boczku wedzonego
- lyzka masla
- pól starszej bulki dlugiej (nie twardej)
Jak przyrządzić?
Wczesniej przygotowac wywar lub rozpuscic kostki rosolowe ok 1,5 l.Ugotowac do calkowitej miekkosci groch - tylko mieszac i uwazac zeby sie nie przypalil. Jeszcze cieply przetrzec przez sito od razu do rosolu ( po co brudzic naczynia), zagrzac. Zrobic male skwareczki i dodac wraz z majerankiem do zupy. Dopiero teraz doprawic sola bo wczesniej mozna przedobrzyc. Na patelni rozpuscic maslo i dodac pokrojona w kostke bulke zrobic grzanki. Zupe mozna podawac w talerzach lub bulionowkach osobno grzanki. Smacznego.
Potrzebne przybory:
sitko, mikser z koncowka do przecierania, ostatecznie mozna przetrzec nawet zwykla lyzka.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Malgorzata |