Sk艂adniki:
- jajko,
- plaster zoltego sera,
- salami (jak pakowane w plastrach to ok. 2 plasterkow, jak cale to wg uznania: 3, 4 plasterki)
- pol niewielkiej cebuli,
- oliwa,
- 2 kromki chleba tostowego,
- maslo,
- duzy lisc salaty lodowej
Jak przyrz膮dzi膰?
Cebule kroimy w cieniutkie polkrazki, salami w drobna kostke. Na malej patelni rozgrzewamy mala ilosc oliwy i wczucamy cebulke. Dusimy pod przykryciem kilka minut, potem wrzucamy mieso, dalej pod przykryciem dusimy do czasu, az cebula bedzie miekka a z salami wytopi sie tluszcz i mieso nabierze lekko rumianego koloru. Wtedy wrzucamy pokrojony ser, czekamy az stopnieje, wbijam jajko, mieszamy energicznie. Jajko zetnie sie blyskawicznie, czasem to kwestia sekund. Na umyty i wysuszony lisc salaty kladziemy "jajecznice". Opieczone w tosterze (jak ktos lubi) kromki chleba smartujemy maslem i... gotowe!
Potrzebne przybory:
patelnia, gaz, szpatulka do mieszania
Jak podawa膰?
na sporym talerzu, miseczka z salaty i kolorowa jej zawartosc wygladaja ladnie, do tego pieczywko...
Uwagi:
Podaje to czesto mojemu Ukochanemu na sniadanie, nigdy mu sie nie znudzilo.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Autor | Martana |