Składniki:
2 piersi z kurczaka, 30 dag pieczarek, pęczek grubego szczypioru (z cebulki dymki), 25 dag sera żółtego, 2 jajka, bułka tarta, olej, przyprawy
Jak przyrządzić?
Dorodne piersi z kurczaka podzielić na dwa kotlety każdą i delikatnie rozbić uważając aby nie porwać kotleta. Oprószyć solą, pieprzem, curry.
Farsz:
Pieczarki drobno kroimy lub scieramy na grube wiórki na tarce, solimy i dusimy na patelni z odrobiną oleju. Gotowe mieszamy z utartym serem żółtym i pokrojonym w kostkę szczypiorem. Farsz doprawiamy wg własnej potrzeby (pieczarki solimy przecież przy duszeniu).
Tak przyrządzony nakładamy na nasze rozbite kotlety z piersi i zawijamy. Następnie obtaczamy w jajku i w bułce tartej nawet dwukrotnie. Wrzucamy na patelnię na mocno rozgrzany olej. Szybciutko obsmażamy aby utworzyć skorupkę z panierki uniemożliwającą wypłynięcie serka żółtego.
Ja po obsmażeniu przykrywam zawijasy i podlewam wodą aby mięso szybciej "doszło" - to z lenistwa:)
Potrzebne przybory:
tarka :) deska :) tłuczek :)
Uwagi:
Podaję z ziemniaczkami i surówką
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | iwonka |