Składniki:
- 2 kostki tłustego twarogu- 5 żółtek!- 2 op. proszku do pieczenia- 2 op. cukru waniliowego- ok 3/4 szkl. cukru- ok 1/2 kg mąki- kieliszek wódki
Jak przyrządzić?
Twarożek mielimy, wkładamy do miski, dodajemy żółtka, wódkę, cukier i cukier waniliowy. Dobrze mieszamy! Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść!Rozwałkowujemy ciasto na grubosc 1 cm i robimy kółeczka szklanką, a w kółeczkach dziurki kieliszkiem do wódki.Wrzucamy na glęboki tłuszcz i smażymy z obu stron. Posypujemy pudrem jak przestygna! Pycha! Palce lizać!
Jak podawać?
Z zimnym mlekiem lub goracą herbatką z cytrynką!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Avivka |