Składniki:
Czarny chleb (litewski) z kminkiem (nie jest to chleb razowy), czosnek, olej.
Jak przyrządzić?
Kromki chleba smażymy na oleju (chleb powinien byc zamoczony w oleju do polowy grubosci. Smazyc po 2-4 min z obu stron aby byl nieco ciemniejszy niz przy zakupie :). Zdjac z patelni i w gorący chleb wetrzec czosnek. Czosnku nie kroic, nie siekac, wetrzec calymi zabkami (chleb musi byc gorący). Nastepnie mozna wlazyc chleb do glebokiego naczynia, szczelnie przykryc i zostawic na noc. Nastepnego dnia jest idealny jako przystawka do piwa :) Goraco polecam.
Uwagi:
Na pol bochenka chleba wystarcza 3 zabki czosnku
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Maciek |