Sk艂adniki:
Czarny chleb (litewski) z kminkiem (nie jest to chleb razowy), czosnek, olej.
Jak przyrz膮dzi膰?
Kromki chleba sma偶ymy na oleju (chleb powinien byc zamoczony w oleju do polowy grubosci. Smazyc po 2-4 min z obu stron aby byl nieco ciemniejszy niz przy zakupie :). Zdjac z patelni i w gor膮cy chleb wetrzec czosnek. Czosnku nie kroic, nie siekac, wetrzec calymi zabkami (chleb musi byc gor膮cy). Nastepnie mozna wlazyc chleb do glebokiego naczynia, szczelnie przykryc i zostawic na noc. Nastepnego dnia jest idealny jako przystawka do piwa :) Goraco polecam.
Uwagi:
Na pol bochenka chleba wystarcza 3 zabki czosnku
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybli偶ony koszt | 5 z艂 |
Autor | Maciek |