Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków, mięsko mielone lub kiełbaska ok 0,5kg, ser żółty, 2 papryki, ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe), pieczarki, 2 cebule, 1/2 jajka, pomidor lub ketchup, przyprawa do ziemniaków, sól
Jak przyrządzić?
Ugotowane ziemniaki kroimy na dość grube plastry i układamy na posmarowanej blaszce, posypujemy przyprawą. Następnie kładziemy resztę drobno pokrojonych składników. Można również poddusić na patelni cebulkę z mięsem i papryką oraz pomidorem, dodając sporo przyprawy do ziemniaków.(jest smaczniejsze). Po nałożeniu składników zalewamy je surowym jajkiem, zapiekanka po upieczeniu nie rozpada sie tak bardzo. Kładziemy następną warstwę ziemniaków. Można znow położyć warzywa i mięso lub tylko posypac startym serem. Wstawiamy do piekarnika na 10/15 min.
Uwagi:
Składniki są podane na oko, wszystko zależy od kucharza - im więcej warzyw tym lepsza. Można też dodać inne warzywa, swieże lub konserwowe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Laluna |