Składniki:
duży kubek jogurtu nauralnego,
4 ząbki czosnku,
świeży ogórek (mały),
cytryna,
sól,
cukier
Jak przyrządzić?
Wlewamy jogurt do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub jaknajdrobniej posiekany. Ogórek ścieramy na drobnej tarce (tej na papkę albo tej z malutkimi oczkami)i dodajemy jakieś pół szklanki tej miazgi. Doprawiamy solą, cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Miksujemy pare minut.
Potrzebne przybory:
mikser, tarka, praska do czosnku (niekoniecznie)
Jak podawać?
Do grilowanego mięsa i pieczeni.
Uwagi:
Można nie dodawać ogórka.
Można dodać mniej lub wiecej czosnku.
Można zamiast soli i cukru doprawić wegetą lub czymś podobnym.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | poziomka |