Składniki:
- 4 kotlety schabowe,
- 15 dkg małych ogórków,
- 10 dkg tartego sera,
- 1/2 kg pomidorów,
- 1/2 szklanki oleju lub oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- mąka,
- pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
Ogórki umyć, obrać, pokrajać w plasterki, osolić i odcisnąć, gdy puszczą sok, a następnie wymieszać z tartym serem. Odciąć kości od kotletów. Kotlety umyć i zbić tłuczkiem do mięsa. Posolić, posypać pieprzem i oprószyć mąką. Na głębokiej patelni podgrzać olej, włożyć do niego czosnek i smażyć na małym płomieniu, a gdy zacznie się rumienić, wyjąć, a na tłuszczu usmażyć po obu stronach kotlety. Po usmażeniu trzymać je w cieple, a do tłuszczu wlać przetarte pomidory, doprawić solą, pieprzem i gotować pod przykryciem na słabym ogniu przez około 10 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, trzeba dolać troszkę wody. Gorące kotlety wyłożyć na ogrzany półmisek, pokryć ogórkami z serem i zalać gorącym sosem pomidorowym.Podawać z ziemniakami i surówką lub gotowaną ja¬rzyną.
Uwagi:
Pychota :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Fazi |