Składniki:
- 1 kapusta pekinska,
- 1 duzy pomidor,
- 1 duzy ogorek,
- 1/2 puszki groszku konserwowego,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1 czerwona papryka (mogą bys trzy kolory dla lepszego efektu),
- rzodkiewka,
- sól,
- pieprz,
- śmietana 30% i odrobina oliwy z oliwek lub majonez (wtedy nie dajemy poprzednich składników),
- rzeżucha (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Z kapusty wykrajamy białą część i zielone liście siekamy (nie bójcie się-nożem można :P)Wszystkie jarzyny kroimy w kosteczke.
Groszek i kukurydze odsaczamy na sitku.
Kapuste poszatkowaną wrzucamy do miski i osalamy wygnitając rękoma po czym dodajemy resztę jaryn i przyprawiamy.
Nastepnie dodajemy 3 lyzki oliwy z oliwek i mietane-wedlug gustu lub majonez-także według upodobania smakowego (mówię tu o ilości)Wszystko razem dobrze mieszamy.
Jesli posiadamy rzerzuche to siekamy ją i posypujemy niewielka ilościa całą sałatkę.Wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę i jemy ! :)
Smacznego!
Potrzebne przybory:
Miska, łyżka, nóż, deska do krojenia, ściereczka do wycierania łapek, sitko.
Jak podawać?
Można jeść samą, z chlebkiem - polecam WASA, jako przystawka do obiadku i co kto chce :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Violetka Smerfetka |