Składniki:
Składniki ciasta:
- 30 dkg mąki,
- 1 żółtko,
- 5 dkg wiórków kokosowych,
- 10 dkg margaryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 10 dkg cukru pudru,
- 2 jajka.
Składniki masy:
- 75 dkg twarogu,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 15 dkg margaryny,
- 20 dkg cukru,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 3 jaja,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 10 dkg wiórków kokosowych.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Margarynę posoekać z mąką. Dodoać pozostałe składniki, następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.W tym czasie przygotować masę... Margarynę smiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodoać jajka, zmielony twaróg, kokos, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko utzreć na masę.Wyciagnąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 2 części, jednym kawałkiem wyłożyć spód blachy (natłuszczonej), piec koło 5 min w temperaturze 200 stopni C.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie masę serową. Następnie przykryć masę rozwałkowanym drygim kawałkiem ciasta. Sernik włożyc do piekarnika.
Piec około godziny w tej samej temperaturze (200).
Uwagi:
Można równie dobrze użyć całego ciasta na spód,a wierzch posypać kruszonką lub pozostawić bez przykrycia, lecz wtedy czas pieczenia należy optymalnie skrócić.
Życzę smacznego :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Sikorka |