Składniki:
na ciasto:
- 125 g masła
- 250 g mąki
- starta skórka z 1 cytryny
- 1/8 l tłustego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
obłożenie:
- 1 kg gruszek (ewentualnie jabłka ale gruszki są lepsze)
- sok z 1 cytryny
- 1/8 l soku jabłkowego
polewa:
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1/8 l tłustego mleka
- 30 g masła
Jak przyrządzić?
1. Tłuszcz utrzeć (nie zagnieść) z mąką, mlekiem, skórką cytrynową i solą. odstawić na 20 min.
2. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem robiąc brzegi.
3. Gruszki umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i duścić 5 min. w soku z jabłek i soku z cytryny (pod przykryciem). Po odsączeniu wyłożyć na ciasto.
4. Na polewę utrzeć jajka z cukrem. Dodać imbir, sól, cukier waniliowy, mleko i tą masą polać gruszki. Piec 30 min. w 200 stopniach. Po 15 minutach pieczenia na cieście ułożyć kawałeczki masła.
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi do polewy poza imbirem może dodać też troszkę cynamonu albo sam cynamon, jeśli nie lubi imbiru. Zamiast gruszek można też użyć jabłek. Mimo to polecam wersję podstawową czyli gruszki i imbir :)))
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |