Składniki:
1 dynia, 2 brzoskwinie, sok cytrynowy, zielone i czerwone czereśnie z kompotu, kompot agrestowy, mandarynki, białe wino, likier malinowy lub wiśniówka.
Jak przyrządzić?
Dynię przekroić wąskim długim nożem ostro zakończonym. Wybrac ziarna, sok wlać do miski. Wyciąć miąższ z obu połówek uważając, aby nie uszkodzić powierzchni. Miąższ pokrajac na małe kawałki, dodać brzoskwinie pokrajane w plasterki, wszystko załać sokiem z dyni i obficie skropić sokiem cytrynowym, aby owoce nie zbrązowiały. Mieszanka owocową napełnić wnętrze dyni, układając na wierzchu półksiężyce mandarynek, przybrane czereśniami i agrestem. Całość polać polać syropem z czereśni dodając do smaku wina, wiśniówki lub likieru malinowego.
Potrzebne przybory:
Nóż długi ostro zakończony.
Uwagi:
Sałatka świetna na każda okazję...!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Doda_Eectroda |