Składniki:
2 udka z kurczaka, sól, pieprz, 40g masła, 200ml wywaru z drobiu, 100g pieczarek, ćwierć selera, 1 kiszony ogórek, 2 łyżki majonezu, chrzan, sos worchester, szczypta cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone i osolone udka zrumienic na maśle, przykryc i dusic 30min. podlewając wywarem z drobiu. Pieczarki oczyścic i poszatkować, seler poszatkować, ogórek pokrajac w talarki. Wystudzone udka pokrajać w paski lub kostkę. Do reszty tłuszczu i wywaru dodać resztę masła, udusić na nim pieczarki, wyłożyc na salaterkę osolic i zostawic do ostudzenia. Nastepnie dodac do nich pokrajane mięso, seler, ogorek, majonez z tartym chrzanem i sosem worchester, przyprawic solą i piprzem, odstawic w chlodne miejsce na 30min.
Jak podawać?
Podawać z grzankami posmarowanymi masłem i białym winem.
Uwagi:
Sałatka...po prostu palce lizać!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Doda_Eectroda |