Składniki:
1 papryka czerwona, puszka pędów bambusa, 2 piersi kurczaka, 8-10 pieczarek (średnich),
ok. 3 cm swieżego imbiru (moze być wiecej jeśli ktoś lubi :)), 1 cebula średnia (lepsze są dymki), kostka rosołowa, 3 łyżeczki sambal oelek (ostry sos z papryczek chili)
4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu winnego lub innego, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Do 4 litrowego garnka wrzucić:drobno pokrojone - paprykę, pieczarki(w plastry), pedy bambusa wraz z wodą, imbir(w cienkie paski lub drobną kostkę), cebulkę. Dodać kostkę rosołową, sambal, ocet, sos sojowy. Uzupełnić garnek wodą i gotować. Zupa nie powinna mocno wrzeć. Rozrobić mąkę ziemniaczaną w 1/2 szkl. wody i wlać do wrzącej zupy. Na samym końcu dodać pokrojonego w paski lub kostkę kurczaka.
Potrzebne przybory:
Garnek :)
Jak podawać?
Mocno gorącą i można posypać świeżymi ziołami
Uwagi:
Chyba o niczym nie zapomniałem. Ja lubię gęstą i ostrą zupę więc dodaję więcej mąki ziemniaczanej i sambala. Zupa powinna być ostra i kwaśna ale można ją dowolnie konfigurować. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4l - kupa porcji |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | pachwin |