Sk艂adniki:
Mieso (jedna piers z kurczaka, ale mozna zastapic innym), przyprawy: sol, curry, imbir, papryka ostra, szczypta bazylii, ocet balsamiczny, olej, ok 15dkg zoltego, topliwego sera (np. mozzarella), pieczarki (ok. 20 dkg), dwie srednie cebule. Opcjonalnie pol czerwonej, swiezej papryki.
Jak przyrz膮dzi膰?
Mieso myjemy dokladnie, nastepnie kroimy na male kawaleczki. Te kawaleczki nastepnie umieszczamy w talerzu (lub miseczce), skrapiamy octem balsamicznym i dosypujemy przyprawy. Glownie curry - nie nalezy jej zalowac - sypiemy tyle, zeby mieso bylo w niej obtoczone. Dosypujemy troche imbiru, szczypte czerwonej, ostrej papryki, szczypte bazylii. Mozna dodac odrobine soli, jak kto lubi :). Mieszamy. Tak przygotowane mieso odstawiamy na jakies pol godziny, zeby przeszlo przyprawami. W tym czasie kroimy pieczarki i cebule (w plasterki), ew. czerwona papryke. Scieramy zolty ser na tarce. Na rozgrzana patelnie wlewamy troche oleju, na goracy olej wrzucamy warzywa, solimy je do smaku i czekamy az sie lekko zrumienia. Gdy pieczarki puszcza sok i sie nieco odparuja - wrzucamy nasze mieso i mieszamy z tym co na patelni;) Gdy mieso sie podsmazy, zbieramy calosc w jedno miejsce patelni, posypujemy zoltym serem i przykrywamy pokrywka. Zmniejszamy gaz. Po kilku minutach ser powinien sie rozpuscic. Wykladamy na talerze i zajadamy :)
Potrzebne przybory:
Patelnia z pokrywka, miseczka/gleboki talerzyk.
Jak podawa膰?
Najlepiej z frytkami badz pieczonymi ziemniaczkami :)
Uwagi:
Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym - ja go robie 'na szybko' - w malym naczyniu mieszam 50:50 majonez i smietane, dosypuje garsc czosnku w proszku.Z calej potrawy najdrozszy jest chyba ocet balsamiczny (9-12pln) ale dodaje sie go pare kropelek, mozna chyba zastapic tanszym, winnym.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybli偶ony koszt | 12 z艂 |
Autor | ciekawska |