Składniki:
1/2 kg filetów rybnych z pangi (można użyć innych wg uznania),
sok z 1 cytryny,
świeży koperek,
1 marchewka,
kawałeczek selera,
1 łyżka masła,
sól, odrobina pieprzu białego oraz ziołowego do smaku.
Sos:
1 szklanka bulionu warzywnego (dopuszczalna kostka),
1 mały jogurt naturalny,
3 łyżki świeżego posiekanego estragonu (jeżeli nie mamy świeżego, to dajemy suszony - ale połowę porcji, rozcierając go palcami),
1 łyżeczka mąki,
1 łyżka oleju,
sok z cytryny,
cukier, sól
Jak przyrządzić?
Filety (np. pangę) oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Marchewkę i seler pokroić w paseczki lub drobną kostkę wg uznania. Porcje ryby ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, obłożyć warzywkami i gałązkami koperku, na wierzchu ułożyć wiórki masła, przykryć i gotować ok. 25-30 minut. Kiedy rybka się gotuje, my przygotowujemy sos do ryby: mąkę leciutko rumienimy na oleju, często mieszając, następnie studzimy, stopniowo wlewamy bulion, dokładnie przy tym mieszając, przyprawiamy do smaku, zagotowujemy. Wlewamy jogurt, dodajemy estragon, mieszamy... i smacznego.
Potrzebne przybory:
urządzenie do gotowania na parze
Jak podawać?
Wg uznania, polecam z bagietką.
Uwagi:
Danie niskokaloryczne, przy tym naprawdę wyborne :)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Aniazz |