Składniki:
Cielęcina z kością, najlepsza jest włóknista, waga ok. 500-700 g, według uznania, ziemniaki - tyle, ile wynosi liczba osób, 1 duża marchew, przyprawy: curry, czosnek, sól, pieprz ziołowy lub kolorowy. Sos: duży jogurt naturalny, pęczek koperku.
Jak przyrządzić?
Cielęcinę opłukać, nie usuwać włókien ani kości. W razie potrzeby poprzekrawać na mniejsze kawałki. Osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą, dużą ilością curry i pieprzu ziołowego lub świeżo mielonego kolorowego. Włożyć do parowaru na półkę przeznaczoną do mięs lub do garnka z wodą na spodzie, na sito (wtedy należy całość zawinąć w folię aluminiową, tak aby sos z mięsa podczas parowania nie wyciekał. Nad mięsem położyć cebulę w plastrach i całe ziemniaki. Oprószyć bogato curry i solą, posypać pieprzem. Jeśli korzystamy z parowaru, mięso i warzywa parujemy osobno w przeznaczonych do tego półkach. Ziemniaki w całości, marchewkę w dużych kawałkach, posypane curry i solą. Mięso natarte czosnkiem, curry i pieprzem. Mięso cielęce paruje się do momentu, aż włókna staną się miękkie i ciągnące, warzywa wyciągamy wcześniej, a przy podaniu tylko podgrzewamy. Sos: jogurt rozrabiamy z łyżeczką curry i solą do smaku, dodajemy posiekany koperek. Mięso jemy palcami zanurzając w jogurtowym sosie, ziemniaki i marchew według uznania.
Potrzebne przybory:
parowar albo sito lub odparzacz, garnek z wodą
Uwagi:
Danie mało efektowne wizualnie, doradzam ozdobienie talerza czerwoną i żółtą papryką. Przepyszne, polecam !!!!!!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Dorota Al-Kadasi |