Składniki:
- świeży filet z łososia - 1 ½ kg,
- cukier - 75 dag,
- sól - 75 dag,
- mięta zielona 1 ½ łyżki,
- pietruszka 1 ½ łyżki,
- estragon 1 ½ łyżki,
- koperek 1 ½ łyżki,
- whisky 2 łyżki,
- żołądkowa gorzka 2 łyżki.
Jak przyrządzić?
Sól, cukier i posiekane zioła wymieszać. Połowę mieszanki wsypać do szerokiego, głębokiego półmiska. Na niej położyć rybę i przysypać resztą mieszanki tak, aby całkowicie przykryć rybę. Całość polać whisky wymieszaną z żołądkową gorzką (w oryginalnym przepisie mieszankę tę zastępuje likier Drambuie). Całość przykryć folią i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Wyjąć, dobrze wytrzeć. Podawać np. z winegretem z malin: 2,5 dag malin (*mogą być mrożone) wymieszać delikatnie z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 1 łyżką octu winnego, sokiem z połowy cytryny, połową posiekanego pęczka pietruszki, solą i pieprzem.
Jak podawać?
Ciemne pieczywo. Chociaż spróbowałam raz z ziemniakami w mundurkach - pycha. Tak w ogóle to jestem fanką ryby surowej.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 200 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ewa |